Linkedin-foto's: do's en dont's!

Do’s en Don’ts als het gaat om profielfoto’s

 

Linkedin is een zakelijk netwerk. Flauwekul wordt doorgaans snel afgestraft. Linkedin is geen Facebook. Wat het goed doet op Facebook kan helemaal ongeschikt zijn voor linkedin. Dat wil niet zeggen dat je geen eigenzinnige of artistieke foto’s kunt plaatsen. Als fotograaf wordt er bijvoorbeeld wel verwacht dat je een artistieke foto hebt. In de entertainmentbranche kun je je meer vrijheid permitteren dan in de accountancy. Maar uiteindelijk kies jij met welk beeld jij de wereld tegemoet treedt. Experimenteer en onderzoek reacties! Vraag maar wat mensen denken van foto. 

 

Voor je profielfoto geven de volgende regels misschien wat houvast:

  1. Zoek foto’s op van mensen die een baan hebben zoals jij, of eentje die jij graag zou willen hebben. Spreekt dat je aan? Wat vind je eigenlijk mooie foto’s? Verfijn je smaak door naar veel portretten op linkedin te kijken. 
  2. Denk na over wat je wilt uitstralen. Welke eigenschappen wil je dat zichtbaar zijn? Denk bijvoorbeeld aan: intelligent, hands-on, empathisch, doortastend, goed gehumeurd, betrouwbaar, zorgvuldig, creatief, gastvrij, behulpzaam, spontaan, wijs.
  3. Zorg voor een foto die niet te oud is. Maximaal een jaar, en als je dramatisch ander haar hebt, meteen de foto vervangen.
  4. Gebruik geen foto met je kind of huisdier (Echt, er zijn mensen die het doen.)
  5. Maak geen foto’s als je alcohol op hebt. Je voelt je misschien knapper met een glas wijn op, maar dat ben je echt niet.
  6. Geen foto’s in sportkleding, tenzij je snowboardleraar bent. En dan nog liever wat formeler gekleed.
  7. Kies geen te donkere foto, of beelden die duidelijk ’s avonds in een horecagelegenheid zijn gemaakt. Je komt nogal snel over als een kroegtijger, en dat is zelfs in de hospitality of de evenementenbranche geen voordeel.
  8. Houd rekening met zichtbaarheid op een PDA: als je een foto kiest waar je helemaal op staat, is je gezicht op een smartphone een speldeknop en ben je niet herkenbaar. Kies liever een closeup van je gezicht. (Ja, dat is best eng.)
  9. Zorg dat er geen lichaamsdelen van andere mensen op de foto staan. Klassiek en suf is de uitsnede van een vakantiefoto waarop je de hand van een ander op een schouder ziet liggen.
  10. Let op de kwaliteit van het beeld bij het verkleinen naar linkedin-formaat. Je wilt geen zichtbare pixels of onverklaarbare onscherpte.
  11. Experimenteer met uitsnedes. Wie zegt eigenlijk dat je hele gezicht op de foto moet staan? Halve hoofden zie je steeds vaker op linkedin.
  12. Vertrouw ook (enigszins) op het oordeel van de fotograaf. Die ziet veel gezichten en weet waarschijnlijk meer van portretten dan jij. (Jij wil ook niet dat amateurs zich met jouw werk bemoeien.) 

 

En speciaal nog een tip voor vrouwen:

Maak het niet te sexy. Zo trek je misschien wel veel contacten aan, maar dan krijg je misschien toch niet de reacties die je zoekt. Linkedin werkt niet echt goed als datingplatform, en veel omzet ga je met je te sexy looks (in Nederland in ieder geval) niet maken.

 

De tekening bij deze tekst van Marianne de Eindbaas is gemaakt door William van den Berg.