02/12/2020

Boeken

Boeken
“Laat me je boekenkast zien en ik weet wie je bent.”
Ik lees graag en veel. Als kind nam mijn moeder mijn zus en mij zo vaak als we wilden mee naar de bibliotheek. Iedere week 7 boeken mee naar huis was geen uitzondering. Op de universiteit gingen mijn huisgenoot Jenny en ik ook regelmatig naar de openbare bibliotheek, boeken halen. We lazen uren aan een stuk, met ontelbare kopjes thee erbij. Later ging een behoorlijk deel van mijn salaris naar boekhandels in Amsterdam en Eindhoven. Toen ik een jaar of 30 was kwam ik via vrijwilligerswerk in een culturele vereniging in de de jury van een literaire prijs terecht. De jury las alle literaire debuten van vrouwelijke auteurs in een bepaald jaar. Dat waren tussen de 40 en 60 boeken. Een geweldige tijd! Ook recenseerde ik jarenlang vakliteratuur voor een tijdschrift. Toen mijn werk erg druk werd, van mijn 30e tot mijn 40e, heb ik minder gelezen. Maar de laatste jaren geven boeken me weer veel plezier en voldoening.

Af en toe schrijf ik stukjes op linkedin over een boek dat ik gelezen heb. Als je over boeken wilt praten of schrijven, hoor ik graag van je!

Ik voeg geen links in naar bol.com of managementboek.nl. Ga vooral lekker boeken kopen bij je lokale boekhandel. Ze kunnen die handel goed gebruiken.

Juli 2021
The architecture of happiness, Alain de Botton
Haar vertrouwde gedaante, Eva Meijer

Juni 2021
Confessions of a bookseller, Shaun Bythell
The Diary of a bookseller, Shaun Bythell
Botanische tuinen in Nederland, Ralf Roos & Joke ’t Hart

Mei 2021
The salt path, Raynor Winn
The midnight library, Matt Haig

April 2021
Twee katten en wat honden, Simon Carmiggelt (M: IK wist niet dat Carmiggelt zo goed kon schrijven. Raar om te lezen over zijn huiselijk leven terwijl ik weet dat hij een jarenlange relatie met Renate Rubinstein had.)

Woeltand, Bas van der Velde (M: Op onderdelen ergerlijk herkenbaar en vervreemdend tegelijk.)

Vuurduin, Eva Meijer (M: zo gefascineerd ben ik dat ik alles van haar wil lezen.)

Dorresteins Vogelgids, Hans Dorrestein (M: Ontroerend, hartverscheurend en grappig. Maar ik kan niet teveel tegelijk van Hans lezen want dan verander ik heel makkelijk in een chagrijnige boze ouwe man.)

Maart 2021
De grenzen van mijn taal, Eva Meijer (M: deze schrijfster net ontdekt. Ik vind het allemaal prachtig en briljant wat ze schrijft.)

Incidental Inventions, Elena Ferrante

De Rode Brug, Diana Braat

Februari 2021
Durf te leiden, Brené Brown

Ontmoetingen met vrouwtje jas, Greetje Kooijstra (M: bundel in eigen beheer, persoonlijke verhalen over bijzondere ontmoetingen)

A little history of dragons, Joyce Hargreaves (M: prachtig klein boekje vol mysterieuze afbeeldingen)

Januari 2021
Mijn verjaardagscadeau van mijn zus is binnen: een abonnement op de London Review of Books. Prachtige lange stukken over literatuur.

Come tell me how you live. An archeological memoir, Agatha Christie Mallowan

December 2020
Eerlijk zeggen, Eva Hoeke (M: Volgens mij de beste columschrijfster van Nederland op dit moment)

Womens murder club, James Patterson deel 4-9 (M: escapism van de bovenste plank. Heb ik ook nodig.)

The grand tour, Agatha Christie (M: Geen fictie, maar een reisverslag van een jonge Agatha. Fraai tijdbeeld.)

Waarom ik van Simone de Beauvoir houd, redactie: Regine Dugardyn (M: essays. Wel heel kort allemaal.)

Running, Ronnie O' Sullivan (M: ik schreef een recensie op linkedin https://www.linkedin.com/posts/marianne-driessen-b528647_mentor-leadership-activity-6739248056530698241-n1hY)

November 2020
Lady in Waiting, Anne Glenconner (M: The Times memoir of the year. Interessant vol roddels en bekende mensen. Leuk voor mensen die naar The Crown kijken? De decadentie en de privileges van de adel gingen me steeds meer tegenstaan.)

Leven met tegenslag, gesprekken over ongeluk en veerkracht, Linda Huijsmans, Eke Mannink, Gieteke Meerman (M: mooie interviews. Lieten me nadenken over wat nou pech of tegenslag eigenlijk is.)

Japan in honderd kleine stukjes, Paulien Cornelisse (M: Beeldschoon vormgegeven boekje met stukjes tekst als bonbons. Of als sushi.)

Oktober
Haperende hersenen, Iris Sommer (M: doorwrocht en leesbaar en helaas herkenbaar.)

Parisian Lives, Samuel Beckett, Simone de Beauvoir and Me, Deirdre Bair (M: mooie autobiografie over een biografie en ontluisterend inzicht in het gedrag van mensen rondom beroemdheden.)